Συνθετική Ορμόνη, της Κατερίνας Παπαντωνίου

 

"Ο άνθρωπος κουβαλάει στους ώμους θάνατο και γη" σελ. 51 

Απνευστί. Όπως λέμε, το ρούφηξα.

Είναι το πρώτο βιβλίο της Κατερίνας που διαβάζω, ένα βιβλίο -γυναίκα. Όχι μία. Πολλές. Εγώ, εσύ, αυτή, άλλες. Στην πόλη, την Αθήνα, σ’ ένα χωριό κάτω απ’ τον Ταΰγετο, στο Πήλιο, στη Βενετία, αλλά και μέσα στα βιβλία. Εκτός από τις αναφορές σε συγγραφείς και ήρωες, που γίνονται κατά την αφήγηση (Ελισάβετ Μουτζαν-Μαρτινέγκου, Γιώργος Μακρής, Στρατής Χαβιαράς, Μαντώ Αρβαντινού, Μέλπω Αξιώτη, Νίκος Γαβριήλ Πετζίκης κλπ), είναι και τα ίδια τα βιβλία που συμμετέχουν με την υλική τους υπόσταση: “Δεν προλαβαίνω να μιλήσω για τον ανήλικο εραστή· έρχονται επισκέψεις, τους ακούω. Μια μεγάλων διαστάσεων, άδεια, καρυδένια βιβλιοθήκη παραμονεύει κάτω απ’ το παράθυρό μου. [...] Στέκεται σαν γελάδι στην άκρη της λίμνης. Δεν θέλω να μπει στο σπίτι το καρυδένιο γελάδι. [...] Ένα ντουλάπι θέλω. Ένα απλό, δίφυλλο ντουλάπι από ανοιχτόχρωμο κόντρα πλακέ, χωρίς αυλακιές και κλειδαριές, ένα ντουλάπι που ν’ ανοιγοκλείνει εύκολα και να μην το πλησιάζει κανείς. [...] Όταν θέλω, βγαίνω από το ντουλάπι και αφήνω το πορτόφυλλο να χτυπήσει με δύναμη". (σ. 69-70).

Συνειρμικά, αφαιρετικά - όχι όμως δυσνόητα - και κρυπτικά τρυπώνει η γραφή της Κατερίνας στο βάθος, στο μέσα που δε φαίνεται, κι αν φαίνεται κρύβει πίσω- κάτω-μέσα- κάπου ουρές, κενό, χάσμα, γεύση, αφή κ άλλες αισθήσεις. 

Θα έλεγα πως η γραφή είναι σωματική. Αγγίζει κείνη την κρυφή πληγή μου, κείνη τη σιωπή που δεν είχα προσέξει, κείνο το χρώμα που χύθηκε λιγάκι απέξω απ' τη γραμμή, τότε που ζωγράφιζα μικρή την ιχνογραφία ή μεγαλύτερη μάνα πια κι εγώ, όταν έδειχνα στη μικρή μου κόρη τις κινήσεις. Επώδυνο και ελκυστικό γράψιμο. Σταματούσα να πάρω ανάσα, θα το παρατήσω εδώ, έλεγα, όμως πάλι έσκυβα στις γραμμές. Λες κ δεν έχει η γυναίκα, που είναι το βιβλίοάλλο τίποτα έξω από σώμα. Λες κ όλα από το σώμα, με το σώμα κ για το σώμα γίνονται αληθινά. 

Το μικρό κορίτσι, η γιαγιά, η μάνα, ο πατέρας, η δικηγόρος, η οδοντίατρος, η υπάλληλος που εξαφανίστηκε, η ξαδέρφη, η άγνωστη που κλαίει στο δρόμο, ο έρωτας και η διάλυσή του, οι θάνατοι.  Ακόμη και ο χρόνος σωματοποιείται. “ο χρόνος έχει διαστάσεις ανάλογες με τις διαστάσεις του χωροσώματος” σελ. 198.

Να προσθέσω πως το βιβλίο δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του ως μυθιστόρημα. Πρωταγωνίστρια είναι η Γυναίκα - δεν έχει όνομα - ενώ συνδετικά μοτίβα διατρέχουν τα “εικοσιδύο  επεισόδια” όπως το κίτρινο καναρίνι, οι μπιγκόνιες στο μπαλκόνι, ο απόηχος διαδηλώσεων και βέβαια το γεγονός πως όλα συμβαίνουν σε ένα είδος Μάτριξ. "[Σε μια πόλη που τη διασχίζουν σωλήνες αλουμινένιοι και χάλκινοι, σε μια μεγαλούπολη που την περιβάλλει ένας τεράστιος κόκκινος σωλήνας φτιαγμένος από χυτό τσιμέντο. Εκεί μέσα, στον κόκκινο τσιμεντένιο σωλήνα, κάνουμε την κυριακάτικη βόλτα μας]". σελ. 175 

 Κατερίνα Ι. Παπαντωνίου, Συνθετική Ορμόνη. Μυθιστόρημα σε είκοσι δύο επεισόδια, Καστανιώτης, 2015

Ελένη Γούλα


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

πράγματα

Στη Μάνη

Κάτω απ’ το Σάος, το φεγγάρι