Ισπανικό καλοκαίρι, της Πέννυς Μηλιά
Πέννυ Μηλιά, Ισπανικό καλοκαίρι, εισαγωγή Κάτια Γέρου, επίμετρο Γιάννης Μπακογεώργος, Κάπα εκδοτική, 2019.
“Τα πράγματα προχωρούν. Είναι δεδομένο. Είτε μ’ εμάς είτε με άλλους. Είσαι μέσα για το ταξίδι; Γαμώ! Δεν είσαι; Το ταξίδι θα γίνει ούτως ή άλλως. Το ταξίδι γίνεται. Εσύ χάνεις τη βόλτα.”
Την Πέννυ Μηλιά τη γνώρισα στο δίκτυο Γυναικών η ΦΩΝΗ ΤΗΣ. Μετά, άκουσα ένα μονόπρακτό της στο φεστιβάλ για το θέατρο, που έγινε πρόσφατα στην αγορά της Κυψέλης. Πολύ δυνατό! Το παίξανε δυο σπουδαστές του Ωδείου. Εκείνο το μονόπρακτο μιλούσε για τον επαναστάτη της ψηφιακής εποχής. Εδώ, στο Ισπανικό καλοκαίρι, η επανάσταση έχει υπόσταση υλική, δωμάτια με κούτες, κουδούνια, φακέλους, καρέκλες και κανονικά κρεβάτια. Οι επαναστάτες που παρουσιάζονται είναι δυο άντρες και δυο γυναίκες ορατοί και άλλοι δυο αόρατοι. Ακόμη εμφανίζονται στο έργο η κοινωνία, το σύστημα, η Ισπανία, ο αγώνας, η ιδεολογία, τα όνειρα, η κούραση. Οι ήρωες - ορατοί και αόρατοι - είναι επαναστάτες των πόλεων, χαρακτηρίζονται τρομοκράτες και όλα όσα τους ενώνουν δεν είναι παρά μέσα στο μυαλό τους. Μάχονται εχθρούς που δεν είναι ορατοί. Δεν έχουν εθνικούς στρατούς με όπλα και όλμους. Καμία χώρα, κανένας στρατός, καμιά θρησκεία.
Τους συμπαθούμε ωστόσο τους κουρασμένους αυτούς επαναστάτες των πόλεων και συμπάσχουμε μαζί τους. Γιατί μάχονται και επιθυμούν μια καθαρή ζωή, μια ουσιαστική και αληθινή φιλία, που όμως εκεί πάνω στη σκηνή διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει. Και πίσω από την απόλυτη διεκδίκηση της ουσίας παραμονεύει το αλκοόλ, η προδοσία, η παραίτηση, η ματαίωση.
Το μωρό ωστόσο κυοφορείται παρόλες τις δυσκολίες και τις ματαιώσεις. Κι αν η Στέλλα έχει κάνει έκτρωση που τώρα θρηνεί, όμως η Χαρά, παρόλη την απόπειρα αυτοκτονίας της, είναι έγκυος και ο Γιώργος που της συμπαραστέκεται ακόμη κι αν κρύβει κι αυτός τη δική του προδοσία, τη δική του ενοχή και τύψη, όμως σκέφτεται και διατυπώνει με θάρρος την αλήθεια πίσω από τις μεγάλες κουβέντες και τις βαθυστόχαστες αναλύσεις.
Το ισπανικό καλοκαίρι της Πέννυς Μηλιά δεν είναι κάτι που συνέβη σε παρελθόντα χρόνο και τώρα αποτελεί αναπόληση των πρωταγωνιστών. Είναι ο αγώνας του κάθε νέου ανθρώπου να ζήσει μια ουσιαστική ζωή, να ονειρευτεί και να υλοποιήσει τα όνειρά του κόντρα στην εχθρική - πάντα εχθρική - πραγματικότητα. Άλλωστε σε αυτούς τους αγωνιστές αφιερώνεται το έργο: “Σε όσους χάθηκαν/ προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα/ ανάμεσα στην Πραγματικότητα και την Ουτοπία/ και σε όσους τα κατάφεραν/ έστω για μια στιγμή”.
Ελένη Γούλα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου